Co znamená, když máte málo červených krvinek

Anémie je problém, který nemá dostatek zdravých červených krvinek nebo hemoglobinu k přenosu kyslíku do tkání těla. Hemoglobin je protein nacházející se v červených krvinkách, který přenáší kyslík z plic do všech ostatních orgánů v těle. Anémie může způsobit únavu, slabost a dušnost.

Existuje mnoho forem anémie. Každý má svou vlastní příčinu. Anémie může být krátkodobá nebo dlouhodobá. Může se pohybovat od mírné až těžké. Anémie může být varovným signálem vážného onemocnění.

Léčba anémie může zahrnovat užívání doplňků nebo lékařských postupů. Jíst zdravou výživu může zabránit některým formám anémie.

Symptomy

Příznaky anémie závisí na příčině a na tom, jak špatná je anémie. Anémie může být tak mírná, že zpočátku nezpůsobuje žádné příznaky. Ale příznaky se obvykle vyskytují a zhoršují se, jak se anémie zhoršuje.

Pokud jiná nemoc způsobuje anémii, onemocnění může maskovat příznaky anémie. Pak test na jiný stav může najít anémii. Některé typy anémie mají příznaky, které poukazují na příčinu.

Možné příznaky anémie zahrnují:

  • Únava.
  • Slabina.
  • Dušnost.
  • Bledá nebo nažloutlá kůže, která může být zřetelnější na bílé kůži než na černé nebo hnědé kůži.
  • Nepravidelný srdeční tep.
  • Závratě nebo závratě.
  • Bolest na hrudi.
  • Studené ruce a nohy.
  • Bolesti hlavy.

Kdy navštívit lékaře

Domluvte si schůzku se svým poskytovatelem zdravotní péče, pokud jste unavení nebo dušní a nevíte proč.

Nízké hladiny bílkovin v červených krvinkách, které přenášejí kyslík, nazývané hemoglobin, jsou hlavním příznakem anémie. Někteří lidé se dozvědí, že mají nízkou hladinu hemoglobinu, když darují krev. Pokud vám řeknou, že nemůžete darovat kvůli nízkému hemoglobinu, domluvte si lékařskou schůzku.

Co způsobuje anémii

Anémie nastane, když krev nemá dostatek hemoglobinu nebo červených krvinek.

K tomu může dojít, pokud:

  • Tělo nevytváří dostatek hemoglobinu nebo červených krvinek.
  • Krvácení způsobuje ztrátu červených krvinek a hemoglobinu rychleji, než mohou být nahrazeny.
  • Tělo ničí červené krvinky a hemoglobin, který je v nich.

Co dělají červené krvinky

Tělo vytváří tři typy krevních buněk. Bílé krvinky bojují proti infekci, krevní destičky pomáhají srážení krve a červené krvinky přenášejí kyslík po celém těle.

Červené krvinky mají protein bohatý na železo, který dává krvi červenou barvu, nazývanou hemoglobin. Hemoglobin umožňuje červeným krvinkám přenášet kyslík z plic do všech částí těla. A umožňuje červeným krvinkám přenášet oxid uhličitý z jiných částí těla do plic, aby byl vydechován.

Houbovitá hmota uvnitř mnoha velkých kostí, nazývaná kostní dřeň, vytváří červené krvinky a hemoglobin. K jejich výrobě tělo potřebuje železo, vitamín B-12, folát a další živiny z potravin.

Příčiny anémie

Různé typy anémie mají různé příčiny. Patří mezi ně:

  • Anémie z nedostatku železa. Příliš málo železa v těle způsobuje tento nejběžnější typ anémie. Kostní dřeň potřebuje železo k tvorbě hemoglobinu. Bez dostatečného množství železa nemůže tělo vytvořit dostatek hemoglobinu pro červené krvinky.Těhotné osoby mohou dostat tento typ anémie, pokud neužívají doplňky železa. Ztráta krve může také způsobit. Ztráta krve může být způsobena těžkým menstruačním krvácením, vředem, rakovinou nebo pravidelným užíváním některých léků proti bolesti, zejména aspirinu.
  • Anémie s nedostatkem vitamínů. Kromě železa potřebuje tělo folát a vitamín B-12, aby vytvořilo dostatek zdravých červených krvinek. Strava, která nemá dostatek těchto a dalších klíčových živin, může mít za následek, že tělo nevytváří dostatek červených krvinek.Někteří lidé také nemohou absorbovat vitamín B-12. To může vést k anémii s nedostatkem vitaminu, nazývané také perniciózní anémie.
  • Anémie zánětu. Nemoci, které způsobují pokračující zánět, mohou tělu zabránit v tvorbě dostatečného množství červených krvinek. Příklady jsou rakovina, HIV / AIDS, revmatoidní artritida, onemocnění ledvin a Crohnova choroba.
  • Aplastická anémie. Tato vzácná, život ohrožující anémie nastává, když tělo nevytváří dostatek nových krevních buněk. Příčiny aplastické anémie zahrnují infekce, některé léky, autoimunitní onemocnění a kontakt s toxickými chemikáliemi.
  • Anémie spojené s onemocněním kostní dřeně. Nemoci, jako je leukémie a myelofibróza, mohou ovlivnit, jak kostní dřeň vytváří krev. Účinky těchto typů onemocnění se pohybují od mírných až po život ohrožující.
  • Hemolytické anémie. Tato skupina anémií pochází z červených krvinek, které jsou zničeny rychleji, než je kostní dřeň může nahradit. Některá krevní onemocnění zvyšují, jak rychle jsou červené krvinky zničeny. Některé typy hemolytické anémie mohou být předávány rodinami, které se nazývají zděděné.

Komplikace

Pokud není léčena, anémie může způsobit mnoho zdravotních problémů, jako jsou:

  • Těžká únava. Těžká anémie může znemožnit každodenní úkoly.
  • Těhotenské komplikace. Těhotné osoby s anémií z nedostatku folátu mohou mít větší pravděpodobnost komplikací, jako je předčasný porod.
  • Problémy se srdcem. Anémie může vést k rychlému nebo nepravidelnému srdečnímu rytmu, nazývanému arytmie. Při anémii musí srdce pumpovat více krve, aby nahradilo příliš málo kyslíku v krvi. To může vést ke zvětšení srdce nebo srdečnímu selhání.
  • Smrt. Některé dědičné anémie, jako je srpkovitá anémie, mohou vést k život ohrožujícím komplikacím. Ztráta velkého množství krve rychle způsobuje těžkou anémii a může být fatální.

Prevence

Mnoho typů anémie nelze zabránit. Ale jíst zdravou výživu může zabránit anémii z nedostatku železa a anémii z nedostatku vitamínů. Zdravá strava zahrnuje:

  • Železo. Potraviny bohaté na železo zahrnují hovězí a jiné maso, fazole, čočku, obiloviny obohacené železem, tmavě zelenou listovou zeleninu a sušené ovoce.
  • Vitamín M. Tato živina a její lidská forma kyseliny listové se nachází v ovoci a ovocných šťávách, tmavě zelené listové zelenině, zeleném hrášku, fazolích, arašídech a obohacených obilných produktech, jako je chléb, obiloviny, těstoviny a rýže.
  • Vitamín B12. Potraviny bohaté na vitamín B-12 zahrnují maso, mléčné výrobky a obohacené obiloviny a sójové výrobky.
  • Vitamín C. Potraviny bohaté na vitamín C zahrnují citrusové plody a džusy, papriky, brokolici, rajčata, melouny a jahody. Ty také pomáhají tělu přijímat železo.

Pokud máte obavy o získání dostatečného množství vitamínů a minerálů z jídla, požádejte svého poskytovatele zdravotní péče o užívání multivitaminu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *